Røntgenpåstander

Fra tid til annen ser jeg gjennom deg, eller du gjennom meg, eller kanskje gjennomskuer vi sammen en etablert sannhet.

tirsdag, august 16, 2005

Hygieneplakaten

Velkommen til Norge¹! Det forventes at du under ditt opphold forholder deg til følgende hygieniske minimumsstandard:

1. Du skal dusje hver dag.
Og vask deg med såpe, takk. Av hensyn til huden kan det likevel være lurt å ikke overdrive denne aktiviteten. En tommelfingerregel lyder at det er lurere å dusje annenhver dag enn to ganger daglig.

2. Du skal pusse tennene hver dag.
Minstekravet er at du pusser tennene om morgenen, slik at du kan møte omverdenen med noenlunde normal ånde. Dersom du jobber i et yrke som medfører at munnhulen din regelmessig befinner seg i umiddelbar nærhet av folks neser, øker ditt munnhygieniske ansvar radikalt. Da forventes det at du pusser tennene både morgen og kveld, at du bruker tanntråd, at du i det minste vurderer munnskyllevann og at du ellers er påpasselig med ikke å puste ut odører av tjære, kaffe, halvt fordøyede dyr og råtnende planterester lukt i fjeset på din neste.

3. Du skal skifte undertøy hver dag.
Med undertøy menes alle klesplagg som har direkte kontakt med kroppens intime hulrom. Under spesielle omstendigheter så som - men ikke begrenset til - løs mage, styrtblødninger, inkontinens, ekstrem underlivssvette eller rikholdig flatulens, er du velkommen til å øke hyppigheten av undertøysskiftene proporsjonalt med forekomsten av ovennevnte fenomener.

4. Du skal skifte sokker hver dag.
Vi anbefaler deg på det varmeste, og spesielt da, at du er pedantisk på dette punktet. Merk at bomullssokker er å foretrekke fremfor syntetiske sokker, da disse i vesentligere grad makter å absorbere heksebrygget som tyter ut mellom tærne dine.

5. Du skal regelmessig klippe neglene dine.
Det rådende skjønnhetsidealet tilsier at menn skal ha korte negler og kvinner lange. Vi er innforstått med at dette ikke alltid er praktisk gjennomførbart, men vi forventer like fullt at du vet å behandle disse døde kroppsdelene med omhyggelig omtanke. Merk at å bite en negl er noe ganske annet enn å klippe den, et faktum som er spesielt påfallende under gymnastiske øvelser som involverer tærne.

6. Du skal vaske håret ditt.
Den døde floka du har på toppen av hodet er perfekt konstruert for oppmagasinering av ugudelige dunster. Denne naturgitte egenskapen forsterkes av din tilbøyelighet til å helle, spraye, gni, massere, dusje, frottere eller på annet vis tilføre håret klebrige substanser hvis oppgave er å lime floka sammen i enda tettere tjafser. Vask derfor håret ditt regelmessig, og for Guds skyld aldri sjeldnere enn én gang i uka. Har du dreadlocks, så vit at du stinker som ville helvete uansett hva du foretar deg. (Jo, du gjør det. Jo. Jo. Jo).

7. Du skal rense ørene dine hver dag.
Og du skal gjøre det med et dertil egnet verktøy. Noter deg umiddelbart at hverken penner, nøkler eller brilleinnfatninger er anerkjent som redskaper til dette formålet. Vatt- eller bomullspinner kan derimot med fordel benyttes til å fjerne denne voksen som ingen – vi gjentar: ingen - har påtrengende ønske om å få øye på når du bøyer deg over grønnsaksdisken på Rimi.

8. Du skal ikke pille deg i nesen.
Det forventes på alminnelig basis at du er innforstått med den dobbelvirkende effekten av vinduers gjennomsiktighet. Ser man ut, ser man også inn.

9. Du skal snyte deg diskré.
Snørra di skal ikke trekkes hardt inn i munnhulen og spyttes ut. Men da det innrømmes at tyktflytende forekomst av nasale kroppsvæsker i din egen bart ikke er egnet til å gjøre inntrykk på andre enn sportskommentatorer, er det likevel greit å gi naturen en hjelpende hånd. Dette innebærer ikke at du med en berserk oljebrønns kraft skal simulere Ole Edvard Antonsen i full mundur og derved påføre middagsgjestene dine dobbelsidig hjerteinfarkt, men derimot at du på et dertil egnet sted (hvor vi ikke befinner oss) legger et engangslommetørkle for nesen og omhyggelig, men effektivt kvitter deg med hva du nå enn måtte ha oppi der. Engangslommetørkle, ja. Ikke ta vare på det, du.

10. Du skal vaske hendene dine når du har vært på do.
Dersom hendene dine har vært i nærheten av underlivet ditt, skal de vaskes. Du behøver ikke ha ekskrementer på hendene for at dette punktet skal gjelde, det gjelder uansett. Vi ønsker simpelthen ikke å ta deg på tissen når vi trykker deg i hånden.

Du bes dessuten utvise aktsomhet når du hoster, nyser, gjesper eller av andre årsaker finner det opportunt å blottlegge gommer, drøvel og mandler. Denne aktsomheten forstås som en automatisk tildekking av gapet med hånden eller, i vidåpne tilfeller, begge hendene.

Fotnote:
¹ Dersom du bare har vært over Svinesundbrua på jakt etter flesk og sprit: Velkommen tilbake til Norge.

13 Kommentarer:

 • At 17/8/05 18:17, Anonymous Anonym said…

  ja..det er slik det er og vi ervant med det og tenker ikke over det...da er det fint at du minner oss på det...

   
 • At 17/8/05 20:27, Blogger Varog said…

  Visst er det så! Man kan umiddelbart fristes til å tenke at dette er det rene tøv, pure tant, ublandet sludder og genuint fjas, men pokker - det finnes u r o v e k k e n d e mange mennesker som trenger denne påminnelsen.

  Så skriv ut plakaten og heng den opp i ankomsthallen på Gardermoen, på utedoen på hytta, på en lyktestolpe i Hommelvika og på ryggtavlen til en tilfeldig forbipasserende! Det norske folk trenger en vennligsinnet påminnelse.

   
 • At 18/8/05 09:41, Blogger thomas said…

  Amen, Varog!

  Plakaten henger nå til alles fornøyelse - og evige påminnelse -klart og tydelig midt på gangveggen her på studenthjemmet (og tar seg rimelig godt ut).

  Takk for hjelpa.

   
 • At 18/8/05 12:56, Blogger Varog said…

  Hill, hill, du unge lovende! Måtte misjoneringen bære frukter.

   
 • At 21/8/05 23:10, Blogger thomas said…

  Ettersom du er streng på kommentarplass, bryter jeg reglene dine ved å kommentere "Avstander ..." her:

  Du skriver så vanvittig godt, Varog.

  Heldigvis slipper jeg å si noe sånt ansikt til ansikt, men slipper unna med noen tastetrykk.

   
 • At 22/8/05 00:59, Blogger Varog said…

  Takk skal du ha, Thomas. Det er ikke aversjon mot smiger og skryt som gjør at jeg er så umedgjørlig på kommentarfronten, men snarere et behov for å protestere litt mot bloggvesenet.

  Og så er det jo slik da, at disse bloggtekstene kommer i stand i kjappeste laget. De er ikke skrevet for et kritisk blikk, og da er det kanskje like greit å nekte kritikerne adgang?

  "Ugress", tenkte jeg tidligere denne helgen. "Det jeg legger fra meg på bloggen er ugress som er luket ut av hjernen".

  Helt dekkende er nok denne ugressmetaforen ikke, men at det er frigjørende for hjernen å kvitte seg med akutt overskuddsinspirasjon, det er det ingen tvil om.

   
 • At 25/8/05 10:18, Blogger a jour said…

  Og derfor går også dagene mye i det samme her til lands. Tror jeg. Vi er for opptatt av regler og for lite opptatt av det som skriker oss inn i ansiktet; - som livet for eksempel.

  Veldig hyggelig å få skrive kommentar i bloggen din. Den er utrolig bra.

   
 • At 25/8/05 19:36, Blogger Varog said…

  Hjertelig takk, herr A. Jeg setter likeledes pris på din nennsomme omgang med språket. Bloggen din er intet mindre enn en kilde til inspirasjon.

   
 • At 29/8/05 21:46, Anonymous Anonym said…

  Siden du selv er så flink til å korrigere andres språk (noe jeg selv er tilhenger av, for all del), drister jeg meg herved til å spørre om du ikke har blandet sammen ordene diskré og diskret i punkt nummer ni. Er så tilfelle?

   
 • At 30/8/05 00:52, Blogger Varog said…

  Godt gjort! Jeg blir varm om både ørene og hjertet av denne typen pedantisk årvåkenhet.

  Og jeg tror du har helt rett. Det franskmennene kaller discret,-ète, kaller vi på norsk enten diskré eller diskret, avhengig av betydningen. På engelsk skilles det for øvrig tilsvarende mellom discrete og discreet.

  Takk for rettelsen!

   
 • At 30/8/05 13:40, Anonymous Anonym said…

  Å, det var da så lite. Og skryt skal du ha for å ta imot rettelsen på slik en hyggelig og honorerende måte, i motsetning til hva som er tilfelle med de fleste andre som får språket sitt korrigert.

   
 • At 24/11/05 12:11, Anonymous SG said…

  Hei, jeg ser at du anbefaler folk å nyse/hoste i hendene sine. Forskning viser at det er en god måte å spre dritten på. Nys/host heller i albue-kroken.

   
 • At 24/11/05 16:03, Blogger Varog said…

  Ah, intet er som nytt fra forskningsfronten!

  Nå skal det vel strengt tatt hostes opp noen helt usedvanlige uhumskheter før direkte hånd-til-hånd-smitte er en realitet; jeg vil tro det i de fleste tilfeller forutsettes at man fører smittestoffet fra hånden til en slimhinne før man smittes av den hilsendes opphostede basselusker.

  Gitt at dette er korrekt, så fastholder jeg at hånden er den mest velegnede beskyttelsen en har for, eh, hånden.

  Det bør dog tilskyndes at man med fordel kan vaske hendene før man gnir seg i øynene, peller seg i nesen eller på annet vis utsetter seg selv for dråpesmitte.

   

Legg inn en kommentar

<< Home